• 4 de juny de 2016

  Activant els Interruptors

  Totes les espècies de la Terra han estat modelades per l'evolució, amb canvis genètics que, sumats a través del temps, han aconseguit crear una increïble diversitat de vida. Però, com passa tot açò? Usant l'exemple dels patrons vibrants de les ales en aquestes espècies de papallones Heliconius, relacionades de manera relativament llunyana i que viuen a l'Amazònia, els científics han trobat que, a més de canvis en els gens que condueixen a diferències entre les espècies, les alteracions dels 'interruptors de control', que activen un gen anomenat optix, en el moment adequat i en el lloc correcte poden crear una gran multitud de formes. Optix controla la coloració roja a les ales d'aquestes papallones, i els petits canvis en la seua activitat poden fer una gran diferència en el patró de les ales d'estos insectes. A més a més, no és el cas de les papallones l'únic on açò és important. Recol·locar estos interruptors ha contribuït a la nostra pròpia evolució i, errors en aquests, poden conduir a problemes genètics, que van des de defectes de naixement fins a malalties com el càncer.

  Hui és, als EUA, el Dia de la Educació i Conscienciació de les Papallones, de l'Associació per les Papallones

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Richard W. R. Wallbank i Simon W. Baxter, i col·laboradors
  Department of Zoology, University of Cambridge, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Biology, gener de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.