• 6 d'abril de 2015

    ¿Adéu a la Sangonera?

    Et presentem a l'anquilostoma (Ancylostoma ceylanicum , a lafoto). S’estima que uns 400 milions de persones en tot el món, principalment els del sud-est asiàtic, estan actualment allotjant aquest paràsit. Molts no seran conscients de la presència d’aquests convidats no desitjats, ja que els símptomes de la infecció es desenvolupen lentament, la qual cosa dificulta el diagnòstic. Els cucs se subjecten al revestiment de l'intestí prim, fartant-se tranquilament de la sang, generant anèmia i debilitat a l'hoste. En xiquets, A. ceylanicum pot causar també deteriorament cognitiu i retard en el creixement, mentre que a les dones embarassades, la pèrdua crònica de sang pot ser fatal. Afortunadament, els dies de desdejunar sang gratuïtament, per part dels anquilostomes, pareixen estar esgotant-se. Els científics han seqüenciat el genoma d'A. ceylanicum, examinant quins gens estan actius durant la infecció (d’un animal model), i d’açò s’han identificat les proteïnes candidates per a desenvolupar una vacuna, –la qual, si té èxit, podria protegir a molts milions de persones de caure víctimes d’aquest paràsit.

    Escrit per Ruth Williams
    Imatge de CDC's Public Health Image Library en Wikimedia Commons
    Publicat originalment sota una llicència Creative Commons
    Investigació publicada en Natura Genetics, març de 2015


Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.