• 21 de setembre de 2016

  Alleujant l'Alzheimer

  Recorda aquestes paraules: fútbol, cassola, sobre, caritat. Ara conta cap enrere des de 100 en intervals de 7. ¿Pots encara recordar aquelles paraules? Aquest exercici és part d'una sèrie de proves memorístiques utilitzades en el diagnòstic de la malaltia de l'Alzheimer, on la memòria és el primer que falla. Això és perquè la malaltia inicialment afecta les neurones de l'hipocamp, una regió del cervell vital per a fer records. Buscant teràpies, els investigadors van analitzar l'activació d'unes proteïnes anomenades LXRs en les neurones. Amb un model de ratolí que presentava la malaltia, l'activació de LXRs produïa un augment del nivells cerebrals d'una altra proteïna ApoE (verda a la foto), que està implicada en la millora de la cognició. Els nivells elevats de'ApoE van incrementar molt en les neurones de l'hipocamp (roig) tal com revelava la microscòpia de fluorescència. Altres canvis en l'hipocamp, van incloure nivells elevats de marcadors de cèl·lules mare i un gran nombre de noves cèl·lules. Centrar-se en les LXRs pot, a més, proporcionar diverses maneres d'alentir la progressió de la malaltia.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball d'Adrián G. Sandoval-Hernández i col·laboradors
  Grupo de Muerte Celular, Instituto de Genética Universidad Nacional de Colombia, Bogotá, Colòmbia
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS One, desembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.