• 27 de juny de 2016

  Alternativa a les Amputacions

  L'escurçó reduït (a la fotografia) està considerada una de les serps més mortals del subcontinent indi. Encara que la mossegada no mate, hi ha moltes probabilitats que la víctima acaba greument afectada i requerisca una amputació. Açò ocorre perquè l'antídot encara que és capaç de salvar la vida de la víctima, no pot evitar la destrucció del teixit on s'ha produït la mossegada. Els investigadors han descobert que són els propis glòbuls blancs de la víctima els que provoquen el dany per a contrarestar el verí. Les cèl·lules es congreguen ràpidament en la lesió i exploten elles mateixa per frenar l'expansió del verí. Però aquest sacrifici té un preu,perquè les cèl·lules també bloquegen el fluix sanguini, provoquen l'acumulació del verí i eviten l'arribada de l'antídot; tot açò incrementa la destrucció del teixit. Utilitzant un enzim especial que destrueix els bloquejos, els investigadors són capaços de previndre el dany local del teixit en ratolins als quals s'ha injectat el verí. Combinant el tractament enzimàtic amb l'antídot, es podria salvar tant la vida de la víctima com el membre afectat de la mortal mossegada d'esta serp.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge de Mr. Shivakumar de Mysore, Karnataka, Índia
  Department of Studies in Biochemistry, University of Mysore, Manasagangothri, Mysuru, Índia
  Drets de la imatge reservats pel fotógraf
  Investigació publicada en Nature Communications, abril de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.