• 03 de gener de 2023

    Amb Gran Cervell

    Els humans tenen el cervell més gran que qualsevol altra criatura en relació a la seua mida, i el més complex amb 100.000 milions de neurones, cadascuna amb capacitat de fins a 15.000 connexions. No estava clar com el nostre cervell va evolucionar fins aquesta complexitat, però ara els científics han identificat un gen que podria explicar el perquè. El gen anomenat ARHGAP11B és exclusiu dels humans i és crucial per al desenvolupament del neocòrtex: la regió cerebral implicada en funcions d'ordre superior com la cognició i la percepció sensorial. Estudiar com va evolucionar el neocòrtex és un repte, però el desenvolupament de la tecnologia dels organoides ha obert portes. Els investigadors van crear "cervells artificials" tant a partir de cèl·lules mare humanes com de ximpanzés. En afegir ARHGAP11B als organoides del cervell dels ximpanzés (les àrees destacades en verd), van trobar un augment de les cèl·lules mare del cervell que impulsen el creixement i les neurones implicades en capacitats mentals superiors. Això suggerix que ARHGAP11B va tindre un paper crucial en l'evolució del cervell des dels nostres avantpassats fins als humans moderns.

    Escrit per Sophie Arthur
    Imatge del treball de Jan Fischer, Eduardo Fernández Ortuño i Fabio Marsoner, i col·laboradores
    Max Planck Institute of Molecular Cell Biology and Genetics, Dresden, Alemanya
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en EMBO Reports, setembre de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.