• 19 de juny de 2017

  Amb Xips

  La detecció primerenca és habitualment crítica per sobreviure al càncer, fer mètodes de diagnosi és l'objectiu principal per innovar. El adenocarcinoma ductal pancreàtic (PDCA), un tipus de càncer de pàncrees, es detecta habitualment massa tard, per tant els investigadors han desenvolupat una nova eina per al diagnòstic per a aquesta malaltia. Conegut com un assaig de sensor nanoplàsmic, la prova està dissenyada per detectar petits marcadors de càncer en el plasma sanguini. En aquest cas, identifica vesícules extracel·lulars derivades de tumors (VETs), sacs citoplasmàtics diminuts produïts per les cèl·lules, que contenen proteïnes i altres molècules característiques dels tumors. La prova consisteix en fer incidir un raig de llum sobre un petit xip, amb una sèrie de forats a escala nanomètrica, o nanoporus (a la foto), recobert amb anticossos específics per VETs de PDCA. La unió dels VETs (que es mostren com esferes multicolors) a aquests anticossos provoca un canvi en la llum reemesa des del xip, el que permet la seua detecció. Altament sensible i precís, aquest assaig podria millorar en gran mesura la nostra capacitat de diagnosticar el càncer de pàncrees.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de Hyungsoon Im, Massachusetts General Hospital, Boston, MA, EUA
  Center for Systems Biology, Massachusetts General Hospital, Boston, MA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Science Translational Medicine, maig de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.