• 3 d'agost de 2015

    Ampolla de Busseig Cel·lular

    Les cèl·lules mare tenen una propietat especial anomenada pluripotència, el que les permet convertir-se en qualsevol tipus de cèl·lula en el cos. Els científics aprofitar-se'n d'açò, mitjançant l'ús de cèl·lules mare, per fer créixer teixits o òrgans vius al laboratori. No obstant això, hi ha desafiaments particulars per a fer créixer, amb èxit, teixits més grans en el laboratori; com per exemple la forma de subministrar oxigen a les cèl·lules que creixen en el centre, que acaben ofegades per les cèl·lules circumdants. Una nova investigació ha trobat una manera de superar això, unint una proteïna que transporta l'oxigen, anomenada mioglobina, a les cèl·lules. A la imatge es mostra una impressió artística de la mioglobina en l'acció. ''És com el subministrar a cada cel·la amb la seua pròpia ampolla de busseig'', va dir el Dr. Adam Perriman, l'investigador principal de la Universitat de Bristol. Amb aquest nou mètode, els científics poden ser capaços de dissenyar peces grans de cartílag, múscul i os per a l'estudi de malalties, per provar tractaments potencials i per implantar-los per substituir part danyades del cos.

    Escrit per Kevin Pollock
    Imatge de Warwick Bromley
    Amb permís de l'artista, per a la seua reutilització
    Investigació publicada en Nature Communications, juny de 2015


Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.