• 17 d'agost de 2018

  Ampolles, Dits, Peus

  Hi ha tantes coses passant dins de les cèl·lules vives que els científics sovint s’enfronten a una elecció: estudiar els gens i les proteïnes que produïxen senyals químics a l’interior, o centrar-se en els canvis de creixement, moviment o forma (morfologia) des de l’exterior. Una nova sèrie de tècniques informàtiques unix els dos plantejaments, a la imatge s’està utilitzant l’aprenentatge automàtic per detectar canvis en la superfície de tres cèl·lules, mentre que es controlen els senyals químics o les ‘vies’ que s’activen a l’interior. Marcats amb colors brillants, les vesícules esfèriques apareixen com ampolles a la superfície d’una cèl·lula cancerosa humana (esquerra), cosa que generalment indica una autodestrucció imminent. Els fil·lopodis són projeccions en forma de dit d’una cèl·lula pulmonar humana en moviment (centre), mentre que els lamel·lipodis son ‘peus’ que ajuden a una cèl·lula del sistema immunitari (dreta) a arrossegar-se compartint informació durant una infecció. Una anàlisi tan automatitzada ajudarà als biòlegs cel·lulars i als clínics a donar sentit a la gran quantitat d’informació revelada mitjançant l’ús de microscòpia per làmina de llum.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Meghan K Driscoll i col·laboradors
  UT Southwestern Medical Center, Dallas, TX, EUA
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en BioRxiv, juliol de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.