• 13 de maig de 2019

    Anatomia de l'Anestèsia

    A pesar que l’anestèsia general ha sigut usada des de la mitat del segle XIX, els doctors mai han sabut el mecanisme exacte amb el qual l’anestèsia treballa. La idea predominant era que el fàrmac provocava un apagat generalitzat de les activitats de les neurones. Però estudis recents mostren que hi ha una part clau del cervell que l’anestèsia general activa: el nucli supraòptic – un cúmul de cèl·lules secretores d’hormones (tenyides de roig en la imatge del tall de cervell de ratolí). Utilitzant una tècnica genètica que permet a les cèl·lules ser estimulades per la llum (optogenètica), els investigadors van trobar que activant aquest cúmul de cèl·lules causaven que un ratolí despert parara de moure’s i caiguera redó, similar a la inconsciència. L’eliminació d’aquestes cèl·lules, per contra, prevé el son. La identificació d’aquest mediador anatòmic de l’anestèsia general pot conduir al desenvolupament de millors fàrmacs - tant per l’anestèsia com pel son – amb un menor nombre d'efectes secundaris perjudicials.

    Escrit per Ruth Williams
    Imatge del treball de Li-Feng Jiang-Xie i Luping Yin, i col·laboradors, Duke University
    Department of Neurobiology, Duke University Medical Center, Durham, NC, EUA
    Drets de la imatge reservats pels autors/ores originals
    Investigació publicada en Neuron, abril de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.