• 19 de gener de 2019

    Aprofundint en l'Ansietat

    L'ansietat afecta la vida de milions de persones i moltes d'aquestes patixen símptomes mentals i físics a llarg termini. Tot i que sovint es tracta amb tècniques de psicologia com la teràpia conductual cognitiva (TCC), aquestes neurones de ratolí –reconstruïdes ací en 3D a partir d'imatges de microscòpia d'alta potència– oferixen indicis sobre com funciona l'ansietat a nivell cel·lular. A les neurones normals (a l'esquerra), una proteïna anomenada MeCP2 (mostrada ací, artificialment, de color roig) entra dins del nucli (blau) amb una altra proteïna anomenada importina 5-alfa, on ajuda a produir senyals d'ansietat. L'eliminació de la importina 5-alfa a cèl·lules paregudes de ratolí provoca la retenció de MeCP2 a l'exterior (dreta), de manera que els ratolins sense importina 5-alfa tenen menys ansietat en situacions estressants (com escapar d'un laberint). Ara els investigadors esperen poder utilitzar medicaments dirigits a proteïnes relacionades per calmar les persones que ho patixen, combinant la neurociència amb altres formes de teràpia.

    Escrit per John Ankers
    Imatge del treball de Nicolas Panayotis i col·laboradors
    Department of Biomolecular Sciences, Weizmann Institute of Science, Rehovot, Israel
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons BY-NC-ND 4.0
    Publicat en Cell Reports, desembre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.