• 23 de juny 2015

    Apuntant a les Tènies

    Aquesta criatura d'aspecte bonic és en realitat la forma larvària d'un paràsit perillós per a la vida. Echinococcus granulosus, també conegut com la tènia dels gossos, es pot transmetre als sers humans i fer créixer quistos reproductius en els òrgans vitals, com els pulmons o el fetge. Els tractaments actuals fracassen en el 30-40% dels pacients, però hi ha una cura potencialment prometedora. Un medicament anomenat metformina ja s'utilitza per a tractar la hiperglucèmia en persones amb diabetis tipus 2. Funciona bloquejant la cadena de transport electrònica, que és part del procés de respiració que convertix l'energia dels sucres dels aliments en una forma que l’organisme puga usar. La metformina també evita que el fetge produïsca més sucres, la qual cosa significa que el paràsit no pot obtindre prou energia per a sobreviure. A causa de la seua capacitat per a bloquejar l'alliberament d'energia, la metformina també s'està provant per combatre les cèl·lules canceroses, que utilitzen una gran quantitat d'energia.

    Escrit per Esther Redhouse White
    Imatge del treball de Julia A. Loos i Andrea C. Cumino
    Universidad Nacional de Mar del Plata (UNMdP), Argentina
    Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Investigació publicada en PLOS One, maig de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.