• 28 de novembre de 2015

  Arreglant Cors Trencats

  El dany causat al cor per un atac de cor pot ser tan dolent que el teixit mai no es recupere. En canvi, una cicatriu reemplaça el que una vegada fou funcional, cèl·lules bategants. La cicatriu salva el pacient de la mort immediata; però, a llarg termini, la reducció d'activitat, sovint, condueix a la insuficiència cardíaca, mala qualitat de la vida i la mort prematura en última instància. La injecció de cèl·lules mare –comúnament obtingudes de la medul·la òssia– en els cors dels pacients ha estat una pràctica dirigida a la regeneració dels músculs danyats, però els assajos clínics han tingut poc èxit. Ara, les investigacions indiquen que les pròpies cèl·lules del múscul cardíac (a la foto) podrien fer un millor treball. En un model d'atac al cor en rata, cèl·lules del múscul cardíac derivades de cèl·lules mare embrionàries humanes van produir majors millores en la funció cardíaca que les cèl·lules mare de la medul·la òssia. A més, és possible que l'ús d'un tipus de cèl·lula madura (múscul) podria reduir el risc de formació de tumors –una preocupació amb l'ús de cèl·lules mare.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge cortesia del Dr Charles Murry
  University of Washington, Seattle, WA, EUA
  Imatge publicada originalmentsota una Llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en Stem Cell Reports, novembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.