• 15 de febrer de 2020

  Articulant Paraules

  Expressar-nos a través del llenguatge és un tret únic que ens distingeix d'altres espècies. Però que passa exactament al nostre cervell mentre parlem? Un grup de científics es van proposar emmarcar l'activitat cerebral abans, durant i després de parlar, centrat en lòbul de l'ínsula, una regió en el centre del cervell, la funció de la qual en el llenguatge ha desconcertat als neurocientífics durant diversos anys. Cartografiant els patrons d'activació cerebral d'individus amb elèctrodes implantats al cap mentre parlaven i escoltaven tasques, l’equip va poder identificar quines regions eren més actives abans, durant i després del discurs. Abans que els participants llegiren les paraules individuals (primer meitat del vídeo), la major part de l'activitat (en grups rojos i grocs) es trobaven a la part davantera del cervell. El lòbul de l'ínsula sols s'encén després que els participants articulen paraules i sons. Cartografiant la funció del lòbul de l'ínsula durant el discurs podria ajudar als científics per entendre millor els tipus de trastorns de la parla que es poden desenvolupar després de les lesions cerebrals.

  Escrit per Gaëlle Coullon

  Vídeo del treball de Oscar Woolnough i col·laboradors
  Vivian L. Smith Department of Neurosurgery, McGovern Medical School at UT Health Houston, Texas, EUA
  Vídeo publicat originalment sota una atribució Creative Commons internacional 4.0 (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, decembre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.