• 27 d'abril de 2015

    Cèl·lules de Navegació per Satèl·lit

    ¿Com sabem on som? ¿Com podem trobar el camí al nostre voltant? Si algú sap les respostes a aquestes preguntes, és el neurocientífic noruec Edvard Moser, nascut en aquest dia el 1962. L'any passat va rebre el Premi Nobel de Medicina i Fisiologia - compartit amb la seua dona May-Britt Moser i John O'Keefe –pel descobriment d'un 'GPS intern' al cervell. Edvard i May-Britt van mesurar l'activitat d'una sola neurona –anomenada cèl·lula de xarxa– en el cervell de rates que estan corrent per una caixa. Van trobar que la cèl·lula de xarxa s'activava sempre que la rata creuava llocs específics. Aquests punts formaven un patró hexagonal, com una bresca. En conjunt, les cèl·lules de xarxa formen una representació espacial de la caixa. Les cèl·lules de xarxa interactuen amb la regió del cervell anomenada hipocamp (a la foto, amb nuclis de les cèl·lules de color roig), afectades en la malaltia d'Alzheimer. Entendre el sistema de posicionament del cervell pot ajudar els pacients a trobar el seu camí.

    Escrit per Nick Kennedy
    Imatge de Thomas Deerinck
    NCMIR
    Qualsevol reutilització d'aquesta imatge ha de ser autoritzat per Science Photo Library
    Investigació publicada en Philosophical Transactions of the Royal Society B, desembre de 2013

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.