• 20 de setembre de 2016

  Clar com el Dia

  Com més llum arriba als teus ulls, millor és la imatge que veus i la lent (cristal·lí) que hi ha a la part frontal de l'ull és transparent per a ajudar a això. La majoria de les cèl·lules del cos contenen moltes membranes, que tenen funcions importants com la fabricació de components cel·lulars, però dispersen la llum i no són transparents. Les cèl·lules del cristal·lí arriben a ser transparents per la pèrdua de totes, a excepció de les membranes internes més vitals, a mesura que es desenvolupen i es mouen cap al centre del cristal·lí: Les cèl·lules centrals (ací es mostren les de l'ull d'un pollastre) són més planes, amb els nuclis redons (blau). No es coneixia com es perdien les membranes fins fa poc, quan els científics van descobrir una estructura anomenada excisosoma. Aquesta es forma dins de les cèl·lules i trenca les membranes, possiblement separant les proteïnes i els lípids que les formen. La investigació actual implica que els excisosomes es formen en els cristal·lins de tots els animals, ajudant a entendre com es desenvolupen els ulls.

  Escrit per Esther Redhouse White

  Imatge del treball de M. Joseph Costello i col·laboradors
  Department of Cell Biology and Physiology, University of North Carolina, Chapel Hill, NC, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS One, agost de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.