-
2 de novembre de 2021
Compartir la Càrrega
En malalties neurodegeneratives com el Pàrkinson i algunes formes de demència, la proteïna alfa-synucleïna (alfaSyn) forma agregats perillosos al cervell. Per a la micròglia, les cèl·lules immunitàries del sistema nerviós central, desfer-se d’aquests pegots és una tasca difícil i potencialment danyina, però l’enfronten treballant en equip. Investigacions recents suggerixen que la micròglia (a la imatge, amb el nucli en blau) busquen a altres cèl·lules immunitàries buscant suport, connectant-se entre elles amb projeccions tubulars de filaments d'actina (en roig). Una vegada enllaçades, poden dividir la càrrega movent alfaSyn (en groc) entre les cèl·lules, així com enviar mitocondris, orgànuls que actuen com a centrals d’energia en miniatura, per activar les cèl·lules de la micròglia que es necessiten. En cèl·lules que duen una mutació relacionada amb la malaltia de Pàrkinson, aquests processos estan reduïts, suggerint que el treball coordinat de la micròglia és crític en el tractament de l'alfaSyn i oferint noves bases per als investigadors que treballen en el desenvolupament de noves teràpies.
Escrit per Emmanuelle Briolat
Department of Neurodegenerative Disease and Geriatric Psychiatry/Neurology, University of Bonn Medical Center, Bonn, Alemanya
Investigació publicada en Cell, setembre de 2021
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.