• 23 d´octubre de 2016

  Competició de Memòria

  La major part del cervell conté cèl·lules que no tenen la capacitat de dividir-se ni renovar-se. Tanmateix, la circumvolució dentada o gir dentat, situada junt amb el centre de formació de memòria del cervell (l'hipocamp) és un dels pocs llocs on es continuen formant noves cèl·lules durant tota la vida. A mesura que una persona envelleix, hi ha una lluita cada vegada més gran de les noves neurones del gir dentat (de color rosa) per integrar-se amb les més antigues existents (verd), ja que aquestes últimes tenen connexions ben establertes. Per aquesta raó, podríem deduir que l'aprenentatge i la memorització resulten més complicats a mesura que una persona es fa major. Els científics han descobert que en reduir temporalment el nombre d'espines dendrítiques –branques de les neurones que formen les connexions amb altres neurones– en les cèl·lules madures, les noves cèl·lules tenen una millor oportunitat de fer una integració funcional. De fet, en ratolins vius, l'eliminació breu de les espines dendrítiques va impulsar el nombre de noves neurones integrades, que va rejovenir l'hipocamp i millorar la precisió de memòria dels animals.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge cortesia de Kathleen McAvoy
  Center for Regenerative Medicine, Massachusetts General Hospital, Boston, MA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Neuron, setembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.