• 31 d'agost de 2016

  Construint amb Bolets

  Els enginyers de teixits dissenyen estructures petites per sustentar la vida microscòpica, sovint trobant inspiració en llocs inversemblants. Aquestes fibres artificials pren la idea dels fongs per ajudar a curar els ossos humans. Acumulades sota el barret dels bolets, les làmines creen una gran superfície per a la producció d'espores, paregudes a les llavors. De la mateixa manera, les làmines s'endinsen d'aquestes fibres creant espai per a què les cèl·lules humanes puguen créixer dins. Mil vegades més petit que les d'un xampinyó, aquestes làmines un altre truc útil: la creació de corrents en líquid bombejat a les fibres. Les corrents turbulentes creen tensions similars a les que els nostres ossos senten cada dia; suficient per estimular les cèl·lules mare que cobreixen les làmines per començar a transformar-se en cèl·lules òssies immadures. Aquestes fibres amb làmines tenen un futur prometedor com petites bastides d'enginyeria os, i posen en relleu el poder de la biomimètica en la reutilització de les idees de la natura en benefici d'altres formes de vida.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Stephen Tuina, Behnam Pourdeyhimib i Elizabeth Loboa
  Joint Dept. of Biomedical Engineering at North Carolina State University i University of NC at Chapel Hill; The Nonwovens Institute at NC State University; Dept. of Materials Science and Engineering at NC State University, NC, EUA
  Drets de la imatge reservats per Elsevier 2016
  Publicat en Acta Biomaterialia, maig de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.