• 25 d'abril de 2015

  Contaminant el Cervell

  És possible que no hages sentit parlar d'ells, però els has inhalat: els hidrocarburs aromàtics policíclics (HAPs), substàncies químiques produïdes pels cotxes, la crema de carbó, les cigarretes i els aliments carbonitzats. Ara, els investigadors han trobat que l'exposició prenatal als HAPs està fortament correlacionada amb les anomalies cerebrals en els xiquets i xiquetes. Van mesurar l'exposició durant l'embaràs de 40 nadons i van fer un seguiment amb imatges per ressonància magnètica dels cervells d'aquests nens dels set als nou anys d'edat. Els seus resultats van revelar una associació entre l'exposició prenatal als HAPs i la reducció de la substància blanca –que facilita la comunicació entre les regions del cervell– en la superfície de l'hemisferi esquerre. La imatge mostra la pertorbació de la substància blanca (porpra) en el cervell d'un nen molt exposat als HAPs durant l'embaràs. Aquesta reducció s'associa amb un processament més lent de la informació i l'augment de la incidència del trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat. Era un petit estudi però els resultats plantegen preocupacions sobre els efectes dels contaminants de l'aire en el desenvolupament cerebral.

  Escrit per Daniel Cossins

  Imatge de The Saban Research Institute of Children's Hospital Los Angeles, EUA
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons
  Investigació publicada en JAMA Psychiatry, març de 2015


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.