• 27 de juny de 2019

  Creadores de Memòria

  Quan les experiències estan lligades a les emocions – alegres o tristes – tendixen a quedar-se com a records al cervell, més eficaçment que les experiències neutrals. Açò servix com un mecanisme de supervivència per als éssers humans i altres animals perquè fomenta que s’eviten situacions perilloses i es busquen de beneficioses. En algunes persones que han experimentat els pitjors tipus de por o dolor, no obstant, els records són tan roïns que arriben a interferir en la vida normal -  una afecció coneguda com trastorn per estrès posttraumàtic (TEPT). Per investigar com es codifiquen els mals records en el cervell dels mamífers, els investigadors donaren xicotetes descàrregues elèctriques en els peus dels ratolins (quan els animals caminaven per una zona del seu recinte) i després examinaven quines cèl·lules de l’hipocamp –una zona del cervell on es forma la memòria– s’activaven (verd). A l'investigar com aquestes cèl·lules registren i emmagatzemen tals experiències negatives, i com podrien ser manipulades, esperen obtindre informació sobre teràpies potencials per al TEPT.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge de The Ramirez Group, Boston University
  Department of Psychological and Brain Sciences, Boston University, Boston, MA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Current Biology, juny de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.