• 12 de desembre de 2015

  Creant Xarxes

  Des de 1970 se sap que les cèl·lules del nostre cos mantenen la seua forma gràcies a les connexions rígides de proteïnes que reuneixen els diferents orgànuls cel·lulars -els 'òrgans' diminuts, cadascun amb una funció especialitzada, dins d'una cèl·lula. Des de llavors, els científics pensaven que no hi havia noves estructures cel·lulars per descobrir. De manera que va ser una gran sorpresa quan una recent tomografia computaritzada tridimensional dels anomenats fusos mitòtics (tubs verds de la foto) revelà per accident una malla inèdita (en groc) que uneix els tubs formant una xarxa. Els tubs asseguren que, en el moment de la divisió, les cèl·lules queden amb el nombre correcte de cromosomes. Aquesta és una funció molt delicada i actualment els científics sospiten que pot funcionar incorrectament i causar tumors quan la malla és massa rígida. Es van adonar que alguns tipus de càncer mostren una excessiva abundància de la proteïna que constitueix la malla –una mesura aproximada de la rigidesa.

  Escrit per Tristan Farrow

  Imatge de Warwick Medical School
  Warwick Medical School, Coventry, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència reative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, juny de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.