-
1 de gener de 2013
De l'Orina al Cervell
Quan vam naixem, tenim el potencial de convertir-nos en qualsevol cosa des d'un astronauta fins a un vigilant de zoo, però a mesura que creixem, les nostres opcions es fan més estretes. El mateix passa amb les cèl·lules, amb cèl·lules mare que representen aquest temps en la nostra vida quan tot és possible. Una cèl·lula mare pot transformar-se en qualsevol cèl·lula que el cos necessite (com les neurones, en la fotografia), un tret que els científics volen aprofitar per tractar malalties. El cos humà adult no té un subministrament variat de cèl·lules mare, de manera que s'està treballant per convertir cèl·lules madures i especialitzades en cèl·lules mare pluripotents induïdes (iPS). Els científics ja han aconseguit l'ús d'ADN viral que afecta el genoma de la cèl·lula madura per reprogramar-lo. Ara s'ha desenvolupat una manera potencialment més segura. Les cèl·lules de l'orina van ser infectades amb ADN bacterià, que no va acabar alterant el genoma de les cèl·lules, sinó que les va convertir en cèl·lules iPS. Aquestes es van convertir en neurones.
Escrit per Lux Fatimathas
Investigació publicada en Nature Methods 2012
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.