• 5 de novembre de 2019

    Deixant un Rastre

    El teu cervell té fam, constantment exigint un subministrament de nutrients i oxigen que són aportats per una densa xarxa de vasos sanguinis. Però el teu cervell també és valuós i cal protegir-ho dels productes químics nocius que podrien haver entrat al torrent sanguini. Aquest és el treball de la barrera hematoencefàlica - una capa protectora que actua com a filtre entre el cervell i el flux sanguini. Per obtenir més informació sobre com es forma aquesta barrera durant el desenvolupament, els investigadors estudien petits peixos zebra transparents. Aquestes imatges mostren les xarxes de vasos sanguinis (rosa) que es formen a l’interior dels cervells d’embrions de peixos vius que van des dels tres dies (a l’esquerra) fins als deu dies d’edat (dreta), que han injectat molècules fluorescents rastrejadores de diferents colors i grandària a la sang. Els rastrejadors surten dels vasos sanguinis dels embrions més joves, però no dels més majors, la qual cosa permet identificar el temps en què es forma la barrera.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge treta del treball de Natasha M O'Brown, Sean G Megason i Chenghua Gu
    Harvard Medical School, Boston, MA, EUA
    Imatge originalment publicada sota una Creative Commons Licence (BY 4.0)
    Publicat en eLife, agost de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.