• 3 de gener de 2016

    Dels Tubs a les Esferes

    Un dels majors avenços de la darrera dècada és la capacitat de fer créixer mini-òrgans, coneguts com organoides, en el laboratori. Sota certes condicions, les cèl·lules mare poden auto-organitzar-se en petites estructures amb característiques reconeixibles, proporcionant sistemes aïllats ideals per a poder estudiar la funció d'òrgans complexos i provar nous medicaments. Els darrers teixits que s'han investigat amb organoides son les trompes de Fal·lopi, els conductes que connecten els ovaris amb l'úter. Tant com a punt d'entrada d'infeccions ovàriques com per ser un lloc habitual per al desenvolupament de càncers ovàrics, aquestos són òrgans crítics per a la salut femenina. Per a replicar el revestiment dels tubs, els investigadors han produit esferes buides de cèl·lules, com es mostra ací en una secció transversal, a partir de cèl·lules mare de la trompa de Fal·lopi. Mentre que les cèl·lules de Fal·lopi són difícils de cultivar amb mètodes més convencionals, aquestos organoides poden permetre una millor comprensió d'una varietat de situacions ginecològiques, des del càncer fins la infertilitat.

    Escrit per Emmanuelle Briolat
    Imatge del Max Planck Institute for Infection Biology
    Department of Molecular Biology, Max Planck Institute for Infection Biology, Berlin, Alemanya
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Nature Communications, desembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.