• 3 de gener de 2016

  Dels Tubs a les Esferes

  Un dels majors avenços de la darrera dècada és la capacitat de fer créixer mini-òrgans, coneguts com organoides, en el laboratori. Sota certes condicions, les cèl·lules mare poden auto-organitzar-se en petites estructures amb característiques reconeixibles, proporcionant sistemes aïllats ideals per a poder estudiar la funció d'òrgans complexos i provar nous medicaments. Els darrers teixits que s'han investigat amb organoides son les trompes de Fal·lopi, els conductes que connecten els ovaris amb l'úter. Tant com a punt d'entrada d'infeccions ovàriques com per ser un lloc habitual per al desenvolupament de càncers ovàrics, aquestos són òrgans crítics per a la salut femenina. Per a replicar el revestiment dels tubs, els investigadors han produit esferes buides de cèl·lules, com es mostra ací en una secció transversal, a partir de cèl·lules mare de la trompa de Fal·lopi. Mentre que les cèl·lules de Fal·lopi són difícils de cultivar amb mètodes més convencionals, aquestos organoides poden permetre una millor comprensió d'una varietat de situacions ginecològiques, des del càncer fins la infertilitat.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge del Max Planck Institute for Infection Biology
  Department of Molecular Biology, Max Planck Institute for Infection Biology, Berlin, Alemanya
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature Communications, desembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.