• 5 de juny de 2016

    Des de les Arrels

    Més enllà de la finalitat del treball de la part blanca i dura (corona), és possible que no donem molta importància al que compon les nostres dents. Quan es formen, l'arrel i la corona es desenvolupen per separat. Les cèl·lules, les quals ja estan en posició a la mandíbula, creen cada arrel amb dues capes (la dentina a l'interior i el ciment a l'exterior) però ens era desconegut quines eren aquestes cèl·lules. Ara, en ratolins, els investigadors han identificat un grup de cèl·lules, amb un gen osteríctic actiu, que creen les dues capes. Per completar el seu desenvolupament, una sèrie de gens, incloent PTHrP, s'activen en aquestes cèl·lules de l'arrel. Si s'atura el PTHrP, les dents tenen arrels molt més curtes i no brollen de les genives. A la foto hi dents en desenvolupament, amb les cèl·lules que contenen el PTHrP activat, tenyides de blau, en una línia densa a la superfície inferior, on es formarà l'arrel. El següent pas és esbrinar el paper de PTHrP, i quins altres gens estan involucrats.

    Escrit per Esther Redhouse White
    Imatge del treball de Wanido Ono i col·laboradors.
    Massachusetts General Hospital i Harvard Medical School, Boston, MA, EUA
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en Nature Communications, abril de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.