• 30 de desembre de 2016

    Descobrint Detalls

    Si observes una fotografia de la teua època escolar, pots tindre dificultats per trobar la teua cara entre la multitud. Quan finalment ho aconsegueixes, una versió pixelada de tu mateixa pot ser l'únic que veges. Un problema similar ocorre quan els científics fotografien un teixit o un embrió sencer. El microscopi confocal s'utilitza per capturar seccions al llarg d'un teixit, les quals es peguen totes juntes per produir una imatge amb profunditat, però sense detalls. Els científics han desenvolupat unes lents especials anomenades Mesolens, que permeten fotografiar un embrió sencer amb microscòpia confocal al mateix temps que les seues estructures subcel·lulars. Les imatges 3D resultants es poden ampliar per veure detalls més precisos. En aquest vídeo d'una imatge en 3D creada a partir d'imatges un embrió de ratolí amb Mesolens, es poden veure neurones individuals (en cian) i inclús els nuclis d’aquestes cèl·lules (en roig). El poder de la tecnologia de les Mesolens té àmplies aplicacions en la investigació biomèdica.

    Escrit per Lux Fatimathas
    Imatge/vídeo del treball de Gail McConell i col·laboradors
    University of Strathclyde, Regne Unit
    Imatge/vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons Attribution (CC-BY-4.0)
    Publicat en eLife, setembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.