• 29 de maig de 2021

  Detecció Temprana

  Sovint llegim sobre descobriments científics que en el futur podrien conduir a nous tractaments per malalties incurables - però quant de temps, si és que tenen èxit, tardarà aquest procés? Per millorar la traducció de la recerca fonamental del laboratori fins a la clínica, els neurocientífics han desenvoupat una manera de imitar en micos macaco Rhesus les fases primerenques de l'alzheimer, una malaltia degenerativa amb danys cerebrals inicials que es propaguen sense ser notats durant anys fins que produeixen danys irreversibles i comença la pèrdua de memòria. Ací, les proteïnes tau tòxiques que s'acumulen en el cervell dels pacients d'alzheimer eren visibles al cervell del macaco (taronja) en les fases primerenques de la progressió. Amb aquest model animal que s'assembla molt a la fisiologia humana, l'equip podrà comprendre millor els canvis al cervell en les primeres fases de la malaltia, i potencialment descobrir noves idees per ralentitzar o revertir els danys abans de que es manifesten els símptomes cognitius.

  Escrit per Gaëlle Coullon

  Imatge del treball de Danielle Beckman i col·laboradors
  California National Primate Research Center, University of California Davis, Davis, California, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Alzheimerís & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association, març de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.