• 23 de desembre de 2016

    Dia del Cabell Roín

    En el fons, som tot ratlles. Quan creixem en l’úter, les cél·lules que formen la nostra pell emigren, a través del nostre cos en desenvolupament, per unes vies similars a ratlles anomenades línies de Blaschko. Estes vies normalment no aparéixen en els humans, però són l’origen de les ratlles en animals com els gats. Esta vaca té més vetes lliures de pél que pell colorida, degut al defecte d’un gen anomenat TSR2 –involucrat en el creixement del cabell en nombrosos mamífers, inclòs els humans– localitzat en un dels seus cromosomes X. Degut a què les vaques tenen dos cromosomes X comparat amb els mascles (els quals en tenen un X i un Y), desactiven un a l’atzar en totes les cél·lules per a compensar la dosi doble. Degut a esta inactivació aleatoria del cromosoma X, en les cél·lules de la pell, algunes d’elles hauran de dependre de la còpia defectuosa de TSR2 quan cresquen i emigren en una vedella en desenvolupament, creant ratlles sense pèl.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge del treball de Leonardo Murgiano i col·laboradors
    Institute of Genetics, Vetsuisse Faculty, University of Bern, Berna, Suïssa
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en PLOS ONE, juliol de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.