• 3 de gener de 2018

  Dibuixant l'Hipocamp

  L'epilèpsia és una afecció que afecta l’activitat elèctrica en el cervell, causant convulsions. En adults, la forma més comuna apareix al lòbul temporal del cervell, normalment dins de l’hipocamp. Alguns pacients manifesten epilèpsia en el lòbul temporal després d’haver danyat l’hipocamp, però no sempre. Utilitzant resonància magnètica, els investigadors van estudiar amb profunditat el teixit cerebral tant de ratolins (a la imatge, amb les neurones i les fibres marcades amb fluorescència) com d'humans, cercant els senyals moleculars de l’epilèpsia. Ells identificaren biomarcadors específics que podrien ser utilitzats per observar la severitat de l’epilèpsia, tal com el moviment de les molècules d’aigua dins el teixit, i la restructuració de les cèl·lules glials de l’hipocamp. Aquest fet pot ajudar als metges a predir si els pacients amb dany al seu hipocamp poden desenvolupar epilèpsia en etapes posteriors de la vida.

  Escrit per Katie Panteli

  Imatge del treball de Philipp Janz, Niels Schwaderlapp i Katharina Heining, i col·laboradors
  University of Freiburg, Germany
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en eLife, juliol de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.