• 17 de juny de 2022

    Eclosionat

    Les mosques del vinagre femelles (Drosophila) posen fins a 100 ous al dia. Cadascun comença amb forma redona, després es transforma amb la forma d'ou, en un procés cautelosament cronometrat. Hi ha paral·lelismes en la forma de maduració dels teixits humans, i la Drosophila sovint compartix aquestes pistes amb els biòlegs del desenvolupament. Ací estudien la membrana basal, una mena de corset molecular que recorre l'interior de la cambra (resaltada en roig), apretant l'ou per donar-li forma amb l'ajuda de les fibres d'actina (blau). Els investigadors saben que la membrana basal conté molècules de perlecà, col·lagen, laminina i nidogen, però se sap poc sobre com controlen aquestes forces de canvi de forma. Utilitzant l'enginyeria genètica per "derogar" els seus efectes, l'equip va trobar diferents combinacions de les quatre molècules que ajuden a "allargar" la cambra i evitar que explote mentre mantenen la membrana rígida. La investigació futura pot buscar combinacions químiques similars a les membranes basals que donen forma als teixits i òrgans humans.

    Escrit per John Ankers
    Imatge del treball d'Uwe Töpfer i col·laboradors/es
    Institute of Genetics, Technische Universität Dresden, Dresden, Alemanya
    Imatge i drets reservats per Uwe Töpfer i col·laboradors/es
    Publicat en Development, maig de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.