• 6 de febrer de 2015

  El Coàgul Creix

  Si et talles, ràpidament es formarà un coàgul sanguini perquè pares de sagnar, com el que ací es presenta sota un microscopi a grans augments. Cèl·lules especials en la sang entren en acció per crear una malla gruixuda de fibres proteiques, segellen la ferida i combaten qualsevol infecció que intente entrar. Però, mentre els coàguls normalment impedixen escapar a la nostra sang i i entrar a les coses desagradables, poden ser perillosos si es formen accidentalment dins dels vasos sanguinis. Açò no sol ocórrer, però certes malalties i afeccions com la diabetis o l'obesitat poden augmentar el risc. Si part del coàgul es trenca i comença a viatjar a través del cos, pot bloquejar vasos sanguinis crucials i causar un infart de miocardi, un accident vascular cerebral o qualsevol altre problema seriós.

  Escrit per Jonh Ankers

  Imatge de Fraser Macrae
  University of Leeds
  Drets de la imatge reservats per l'autor original
  Guanyador del concurs d'Imatges 'Reflections of Research' de la British Heart Foundation

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.