• 12 de juliol de 2016

  El Millor Amic de l'Home

  Si els peluts de casa en proporcionen alivi de l'estrés, ja siga olfatejant signes d'hipoglucèmia, o simplement aconseguint que ens n'anem a donar un passeig, els gossos ja fan una gran tasca per a la nostra salut. No obstant això, ells podrien ser la clau per a entrendre millor un devastador tipus de tumor, conegut com glioma, o glioblastoma en els cassos més comuns i greus. Amb origen en els astròcits, els quals formen teixits de suport en el cervell, les cèl·lules malignes del glioblastoma (de color taronja en la foto) les trobem en els gossos igual que en humans, sobretot en aquelles races amb el cap ample o el musell pla com els boxers, especialment en risc. Comparant els genomes de 25 gossos malalts i sans de diferents races, els científics identificaren recentment tres gens associats amb el glioblastoma caní. Estes seqüències també tenen equivalents en els humans que, de la mateixa forma, podrien estar vinculats als tumors cerebrals en pacients humans. Fins ara, un dels gens s'ha demostrat que té una activitat reduïda en les cèl·lules canceroses, un començament prometedor que mereix investigacions addicionals.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de Tobias Bergström
  Uppsala University, Uppsala, Suècia i Broad Institute of Harvard and Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, MA, EUA
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf
  Investigació publicada en PLOS Genetics, maig de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.