• 25 de maig de 2017

  El Secret de la Mòmia

  Aquest bolic semblant a una nina conté un secret obscur: n'és la mòmia d'un jove Inca de Sud-Amèrica, de menys de deu anys d'edat quan va morir, i que va ser inhumat fa 500 anys. Un equip d'arqueòlegs han aconseguit penetrar a l'interior del seu farcell de capes curosament disposades fent servir la tomografia computada, utilitzada habitualment per a explorar els cossos dels humans vius i no dels morts. Això revelà que el jove tenia una sèrie de problemes de salut incloent neurofibromatosi tipus 1, que afecta els ossos i els teixits tous. També tenia signes d'infecció parasitària de la malaltia de Chagas i una infecció pulmonar que semblava podia haver estat tuberculosi. Però la precària salut no va ser la causa de la seva mort, ja que els científics van trobar signes d'un final esgarrifós per una violenta punyalada. O bé a causa d'una guerra, o un assassinat, accident o sacrifici humà, és versemblant que algun d'aquests va ser el final sagnant que va matar tristament un noi ja malalt.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge adaptada del treball de Stephanie Panzer i col·laboradors
  Department of Radiology, Trauma Center Murnau, Murnau, Alemanya
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS One, abril de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.