• 13 de setembre de 2018

  Elements per Socialitzar

  Els peixos socialitzen gràcies a una dansa complexa –una forma diferent d'obrir-se a la resta per arribar a conéixer-se, similar als adolescents en una discoteca. Aquests peixos zebra acolorits artificialment reflectixen els moviments l'un de l'altre en un estudi de neurociència social –identificant àrees dels seus cervells importants per al primer contacte. Desactivar un grup específic de neurones en la zona anterior del cervell d’un peix zebra altera la seua forma 'd’orientar-se' cap als peixos dels seus costats, o tal vegada cap a tot el seu grup social o banc. Això també afecta els peixos sans propers, que no són capaços de reflectir el comportament distret de l’amic nou, de manera que perden l’interés. Els investigadors creuen que les cèl·lules similars que es troben en ratolins i humans, o en els seus gens, podrien estar alterats en afeccions com l’autisme, augmentant el repte que suposa les relacions socials. Tot i que encara estem lluny de suggerir nous tractaments, aquest model de peix és una plataforma perfecta per provar teories basades en allò que tenim en comú.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Sarah J. Stednitz i col·laboradors
  Institute of Neuroscience, Department of Biology, University of Oregon, Eugene, OR, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Current Biology, agost de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.