• 20 d'abril de 2016

    Els Fol·licles Flotants

    Quan els científics guarden les cèl·lules i els teixits en un laboratori, sovint diuen que estan 'en una placa'. Encara que això funciona per a les cèl·lules individuals, si volem estudiar un teixit sol ser menys eficaç. Una placa és plana, a diferència de l'entorn 3D que ofereix un cos, on els teixits creixen normalment, de manera que les estructures no podran desenvolupar-s'hi correctament. Les solucions inclouen el creixement del teixit dins d'un gel dens, o un flascó que està constantment girant. El segon tipus es diu microgravetat simulada, i manté les mostres gairebé sense pes, com els astronautes en òrbita. Per desgràcia, no funciona per a tots els tipus de cèl·lules. Els científics van prendre seccions sanes d'ovari de ratolí anomenades fol·licles (a la foto) i van descobrir que mantenir-les en condicions de microgravetat simulada significava no sobreviure tant de temps com les que estan en una placa, i per tant el funcionament era pitjor. La comprensió de per què va passar això ens mostrarà com els nostres cossos treballen en condicions de baixa gravetat, com a l'espai.

    Escrit per Esther Redhouse White
    Imatge del treball de Shen Zhang i Zhang Dahan, i col·laboradors
    Wenzhou Medical University, Wenzhou, Zhejiang Province, China i Department of Materials Engineering, Monash University, Victoria, Austràlia
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en PLOS ONE, març de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.