• 7 de desembre de 2019

    Encenent una Llum

    Hem recorregut un llarg camí des dels primers microscopis del segle XVI, tal com ho demostra la imatge de l'esquerra creada amb mesoSPIM, la darrera incorporació a la família dels microscopis. Desenvolupat per científics de diferents àmbits i institucions europees, aquesta nova gamma de microscopis de fluorescència mitjançant fulles de llum permet als científics crear imatges tridimensionals del cervell amb detalls minúsculs, arribant fins i tot al nivell de neurones individuals. Es poden capturar ràpidament imatges d'alta resolució de diferents mostres de teixits sense haver de tallar-los, tal com es requereix en els microscopis tradicionals. Una vegada preses, les imatges s'utilitzen per a construir un model tridimensional de tota la mostra; en aquest cas, el sistema nerviós complet d'un embrió de pollastre de set dies d'edat. L'equip espera que la seua creació puga ajudar a desbloquejar noves revelacions sobre les xarxes neuronals del nostre cervell o l'espina dorsal mitjançant l'ensenyament a altres científics sobre com poden construir els seus propis mesoSPIM.

    Escrit per Gaëlle Coullon
    Imatge de mesospim.org
    Investigació del Brain Research Institute, University of Zurich, Zurich, Suïssa
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Nature Methods, tetembre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.