• 20 de febrer de 2015

  Enfocant l’Esperma

  La infertilitat pot estar causada per l’esperma que és incapaç de nadar per manca d’un enzim comú que produix AMP cíclic, que evita que puguen moure el seu flagel que sembla una cua. En un experiment de laboratori, els ratolins mascles amb aquesta afecció foren modificats genèticament perquè el seu esperma produira un altre tipus d’enzim, el bPac. Aquest, normalment, el produïx un tipus de bacteri del sol i té la destacable capacitat d’estimular la producció d’AMP cíclic quan s'activa per la llum. A la imatge veiem l’esperma d’un ratolí; del qual, la seua cua, ha tornat a la vida –el colors amb que s'ha modificat la imatge mostren els seus moviments– després d’haver-los exposat a llum blava. Si aquesta tècnica té aplicacions per tractar la infertilitat humana encara s’ha de veure –però certament és un triomf per l’optogenètica, la ciència emergent que modifica les cèl·lules perquè puguen ser controlades mitjançant la llum.

  Escrit per Mick Warwicker

  Imatge de Dagmar Wachten i col·laboradors
  Center of Advanced European Studies and Research, Alemanya
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons Attribution license (CC-BY 3.0)
  Investigació publicada en eLife, gener de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.