• 4 d'octubre de 2015

  Enginyeria de Vasos

  Els vasos sanguinis –els conductes que fan la nostra 'fontaneria' biològica– són essencials per transportar oxigen i nutrients pel cos, formant la seua delicada xarxa a mesura que creixem a l'úter. Però hi ha algunes malalties, com el càncer o la retinopatia diabètica ocular, on nous vasos sanguinis es formen on no deurien, alimentant el creixement del tumor o causant problemes de visió. Per tal de crear nous vasos sanguinis, dos tipus de cèl·lules deuen ajuntar-se i cooperar: les cèl·lules endotelials i els perícits. Però per saber més d’aquest procés, els científics cultiven eixes cèl·lules al laboratori, utilitzant condicions especials per dissenyar el creixement de diminuts vasos sanguinis com els que es veuen a la foto. Açò no només proporciona un model útil per a comprendre com creixen els vasos sanguinis tant en el desenvolupament normal com en una malaltia, sinó que són una ferramenta per testar fàrmacs que potser alteren el procés, potencialment apuntant cap a nous tractaments.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Jaerim Kim i Minhwan Chund i col·laboradors
  Seoul National University College of Medicine, Corea
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS ONE, juliol de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.