• 25 de març de 2017

  Envelliment Inadequat

  En ''El cas curiós de Benjamin Button' de F. Scott Fitzgerald, Benjamin naix com un home de 70 anys i va creixent perdent anys. Sembla que aquesta història es va inspirar en una afecció genètica rara anomenada progèria, en la que els pacients comencen a envellir molt des de la infantesa. La malaltia afecta primer que res a les cèl·lules vasculars, que se sotmeten a tensió biomecànica, el que acaba generant malalties cardiovasculars fatals. Com la tensió adquirida pels vasos sanguinis és complicada d'estudiar, els investigadors han desenvolupat un nou model de 'progèria en un xip' que mimetitza les dinàmiques dins del vasos vasos sanguinis. Amb aquest model, han vist que les cèl·lules musculars llises (a  la imatge) –que formen part de la paret de les artèries– dels pacients amb progèria mostren signes d'inflamació i d'alteracions de l'ADN –aspectes comuns de les malalties vasculars i de l'envelliment. Bloquejant aquesta inflamació amb alguns medicaments revertix el dany a les cèl·lules, proporcionant informació de les vies moleculars que provoquen l'envelliment vascular en la progèria.

  Escrit per Katie Panteli

  Imatge de João Ribas, Brigham and Women's Hospital
  Biomaterials Innovation Research Center, Division of Engineering in Medicine, Department of Medicine, Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School, Cambridge, MA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Small, febrer de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.