• 5 de juny de 2016

  Eradicar-la

  Més enllà de la finalitat del treball de la part blanca i dura (corona), és possible que no donem molta importància al que compon les nostres dents. Quan es formen, l'arrel i la corona es desenvolupen per separat. Les cèl·lules, les quals ja estan en posició a la mandíbula, creen cada arrel amb dues capes (la dentina a l'interior i el ciment a l'exterior) però ens era desconegut quines eren aquestes cèl·lules. Ara, en ratolins, els investigadors han identificat un grup de cèl·lules, amb un gen osteríctic actiu, que creen les dues capes. Per completar el seu desenvolupament, una sèrie de gens, incloent PTHrP, s'activen en aquestes cèl·lules de l'arrel. Si s'atura el PTHrP, les dents tenen arrels molt més curtes i no brollen de les genives. A la foto hi dents en desenvolupament, amb les cèl·lules que contenen el PTHrP activat, tenyides de blau, en una línia densa a la superfície inferior, on es formarà l'arrel. El següent pas és esbrinar el paper de PTHrP, i quins altres gens estan involucrats.

  Escrit per Esther Redhouse White

  Imatge del treball de Wanido Ono i col·laboradors.
  Massachusetts General Hospital i Harvard Medical School, Boston, MA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Nature Communications, abril de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.