• 21 d'agost de 2015

  Esforç Cerebral

  Tenim alguns gens que saben què fer amb les cadenes d'ADN empaquetades i sense ús. Quan aprenem noves tasques, com esquiar, noves connexions nervioses comencen a formar-se en la part del cervell que controla la funció motora, o en el cerebel (en aquesta foto –guanyadora de la Nikon Small World Photomicrography Competition– són les neurones de Purkinje en verd d'un cerebel de rata, amb els nuclis cel·lulars en blau). Mentre que detalls del mecanisme de l'aprenentatge motor són eludits pels científics, estan fixant el seu focus en un grup de proteïnes especialitzades conegudes com NuRD que promouen i controlen l'arquitectura del cablejat dels nervis en el cerebel. Aquests actuen com interruptors, els quals, quan són activats com a resposta a factors ambientals, obrin les cadenes d'ADN emmagatzemades –fins a dos metres de longitud si les estirem– per a fer-les accessibles per a la producció de proteïnes que promouen el creixement de noves connexions nervioses necessitades per a activitats específiques.

  Escrit per Tristan Farrow

  Imatge de Thomas Deerinck, Guanyador de la Nikon Small World Photomicrography Competition 2002
  Nikon Small World
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf
  Investigació publicada en Neuron, juliol de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.