• 13 de febrer de 2015

    Espermatozoides Veloços

    Des de l'ejaculació fins la fecundació, les cèl·lules espermàtiques s'embarquen en una aventura, avançant per les parets de l'úter i la cèrvix fins arribar al seu premi: un òvul a l'oviducte. Els espermatozoides no només han de recórrer una distància relativament gran per arribar a l'òvul, sinó que també han de nadar a través de fluids de velocitats i densitats variables. Els investigadors han organitzat una mena de ‘cursa d'obstacles’ on, mitjançant una tècnica anomenada microfluïdica, han pogut vore com es realitza el viatge. Han observat que els espermatozoides avancen amb un moviment en espiral cap amunt, evitant el centre dels tubs on el flux és més ràpid. Quan s'exposen a fluids més densos, giren i es reajusten ràpidament al flux, vist aquí com un recorregut en forma d'arc. Els espermatozoides també s'agrupen, treballant col·lectivament per nadar més ràpidament, més que competint uns amb altres. Aquestes observacions proporcionen nous coneixements sobre el procés de fecundació i podrien ajudar amb el disseny de mètodes d'inseminació artificial més efectius.

    Escrit per Katie Panteli
    Vídeo de Raymond Goldstein i col·laboradors
    University of Cambridge, Regne Unit
    Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Investigació publicada en eLife, maig de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.