• 22 de novembre de 2015

  Espiral Ocular

  Encara que poden assemblar-se a les delicades i serpentejants venes d’una fulla, aquestes són venes d’un altre tipus. Són els vasos sanguinis a la retina – l’estructura en la part posterior de l’ull plena de cèl·lules sensibles a la llum que ens permeten veure. Aquesta fotografia va ser creada utilitzant oftalmoscòpia làser de rastreig, on un colorant fluorescent és injectat dins el torrent sanguini. Amb el temps aquest arriba als xicotets vasos de la retina, on resplendeix sota una llum làser blava. Alguns dels xicotets vasos en el centre d’aquesta imatge estan gotejant, presentant-se com regions borroses y brillants contra la pulcra xarxa. En pacients amb una condició coneguda com coriorretinopatia serosa central, aquest fluid vessat s’acumula en xicotets tolls baix la retina – de manera molt semblant a una bombolla baix la pell – causant problemes de visió. Tècniques com aquesta són vitals per a diagnosticar el problema, i veure com es respon al tractament.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge de Richard Hancock
  Aquesta imatge està inclosa en l'exposició International Images for Science 2015, organitzada per la Royal Photographic Society i financiada per Siemens com a part del Curiosity Project.
  Drets reservats pel fotògraf


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.