• 11 de març de 2017

  Filtrant Limfa

  Contant la nostra carn i ossos, el cos humà és un 60% d'aigua. Aquesta quantitat està controlada per diversos sistemes corporals intricats, incloent-hi una sèrie de tubs i conductes coneguts com a sistema limfàtic. Un funcionament anòmal del sistema limfàtic pot generar un limfedema, una afecció en les que les extremitats s'unflen com a conseqüència de l'acumulació de líquid on no deuria. Esperant aprendre més sobre el sistema limfàtic humà i perquè s'altera, els investigadors van examinar unes estructures anomenades col·lectors de limfa (mostrats en la imatge). S'han trobat nous marcadors per detectar aquestes estructures, incloent-hi una proteïna anomenada CCBE1 (verd). Les mutacions en el gen CCBE1 dóna lloc a la síndrome de Hennekam, una malaltia que, sense cap sorpresa, genera limfedemes. Aprofundir més en el sistema limfàtic humà ens permet adquirir una major comprensió de com funciona en condicions normals i en les malalties.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Viktoria Hasselhof i Anastasia Sperling, i col·laboradors
  Institute of Anatomy and Cell Biology, University Medical School Göttingen, Göttingen, Alemanya
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS One, octubre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.