• 11 de març de 2017

    Filtrant Limfa

    Contant la nostra carn i ossos, el cos humà és un 60% d'aigua. Aquesta quantitat està controlada per diversos sistemes corporals intricats, incloent-hi una sèrie de tubs i conductes coneguts com a sistema limfàtic. Un funcionament anòmal del sistema limfàtic pot generar un limfedema, una afecció en les que les extremitats s'unflen com a conseqüència de l'acumulació de líquid on no deuria. Esperant aprendre més sobre el sistema limfàtic humà i perquè s'altera, els investigadors van examinar unes estructures anomenades col·lectors de limfa (mostrats en la imatge). S'han trobat nous marcadors per detectar aquestes estructures, incloent-hi una proteïna anomenada CCBE1 (verd). Les mutacions en el gen CCBE1 dóna lloc a la síndrome de Hennekam, una malaltia que, sense cap sorpresa, genera limfedemes. Aprofundir més en el sistema limfàtic humà ens permet adquirir una major comprensió de com funciona en condicions normals i en les malalties.

    Escrit per Lux Fatimathas
    Imatge del treball de Viktoria Hasselhof i Anastasia Sperling, i col·laboradors
    Institute of Anatomy and Cell Biology, University Medical School Göttingen, Göttingen, Alemanya
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en PLOS One, octubre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.