• 19 de novembre de 2015

  Fins la Unió

  Cada vegada que et mous, senyals elèctriques crepiten pels nervis del teu cervell, connectant amb els músculs adequats i provocant la seua contracció. Aquestos impulsos nerviosos són tan vitals per a les cèl·lules musculars com l'oxigen i els nutrients, i sense ells els músculs moririen. Les línies blanques fantasmals d'aquesta imatge de microscopi són les neurones (neurones motores) responsables del control dels músculs abdominals d'una cria de ratolí, mentre que les marques de color roig brillant són les unions on els nervis es reuneixen amb el múscul. Però en aquesta història hi ha més que una foto bonica: al voltant d'un de cada 10.000 xiquets naix amb l'afecció genètica atròfia muscular espinal –la causa hereditària més comuna de la mort prematura– un error en un gen anomenat 'supervivència de la motoneurona' 1 (SMN1) porta a la mort de les neurones motores. Els científics estan treballant per a crear un gen paregut (SMN2) per tal de fer-se càrreg de la molècula que manca, que podria conduir a la cura.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge de Suzan Hammond
  Department of Physiology, Anatomy and Genetics, University of Oxford, Regne Unit
  Drets reservats pel fotògraf
  Imatge publicada per primera vegada en el número 20 de Phenotype, la revista científica de la Oxford University Biochemical Society

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.