• 14 de març de 2017

  Floriment Útil

  Tots creixem des d'una diminuta bola de cèl·lules fins a una criatura complexa amb estructures com cervells, extremitats i ventres. El creixement d'òrgans com aquests requereixen un plegament en 3D, i la forma resultant ve determinada per com, les cèl·lules i teixits que contenen, es mouen i creixen. Els científics han estat utilitzant flors de boca de drac per examinar formes com aquesta, ja que la manera en com es mouen les seues cèl·lules és més simple. Es van utilitzar models d'ordinador per vore la forma de la flor quan el teixit creixia de diferents maneres, produint diferents forces internes. Aquests models podrien, aleshores, ser comparats amb les flors autèntiques, tant les normals com les que no havien desenvolupat la seua forma habitual degut a mutacions (mostrades a la imatge). Han descobert que les cèl·lules en diferents parts poden créixer a diferents ritmes, provocant que algunes àrees de pètals es dobleguen en formes particulars. Encara que les nostres cèl·lules es mouen de formes més complexes que les cèl·lules de plantes, açò pot ajudar-nos a entendre com es formen els nostres òrgans.

  Escrit per Esther Redhouse White

  Imatge adaptada del treball d'Alexandra B Rebocho i col·laboradors
  John Innes Centre, Norwich, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicada en eLife, febrer de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.