• 12 de juny de 2018

  Fora de Ritme

  Per contraure's amb un ritme regular, el cor seguix senyals elèctrics regulats per un marcapassos natural, el node sinusal. No obstant això, impulsos elèctrics no coordinats poden tindre originar-se a les aurícules, les cambres superiors del cor, causant fibril·lació auricular: les aurícules es contrauen irregularment, facilitant en última instància el desenvolupament de coàguls sanguinis. Els senyals problemàtics amb freqüència s'originen al voltant de les venes pulmonars, les quals transporten sang des dels pulmons. Alguns pacients poden ser tractats bloquejant aquests senyals amb un procediment conegut com aïllament de la vena pulmonar (AVP), però no tots. Per determinar la probabilitat d'èxit, els investigadors han desenvolupat models de les aurícules i de les venes pulmonars (a la imatge). En les simulacions, les diverses propietats elèctriques dels teixits (d'esquerra a dreta) i la quantitat de fibrosi (excés de teixit connectiu, que augmenta de dalt a baix) altera la transmissió dels senyals elèctrics i la resposta a l'AVP. Entendre aquests paràmetres, per construir models específics per a cada pacient, podria conduir a tractaments personalitzats més efectius.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge del treball de Caroline H. Roney  i col∙laboradors
  IHU Liryc, Electrophysiology and Heart Modeling Institute, Foundation Bordeaux Université, Pessac, Bordeaux, França
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Pubicat en PLOS Computational Biology , maig de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.