• 13 de juny de 2016

  Fruitless Olora

  Hi ha una frase feta que diu 'el temps corre com les fletxes i a les mosques de la fruita els agraden les bananes'. Tot i això, per poder gaudir d'aquest gustós plaer, cal primer que els insectes l’oloren. Les antenes de les mosques de la fruita (vistes ací sota un potent microscopi de fluorescència) estan plenes de neurones especials anomenades receptors olfactoris, els quals detecten molècules oloroses de l'aire i li diuen a la mosca si el menjar (o una potencial parella) és a prop. Hi ha una diferència crucial entre les dues antenes de la imatge. La de l’esquerra és normal, mentre la de la dreta prové d'una mosca sense el gen anomenat alhambra, el qual treballa conjuntament amb un altre gen ben caracteritzat de la mosca de la fruita anomenat fruitless. Les mosques mascle que manquen de fruitless presenten problemes per aparellar-se amb mosques femelles; de fet, no semblen massa interessats en aquestes en absolut, inclús alguns prefereixen anar amb altres mascles.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Catherine Hueston i Douglas Olsen, i col·laboradors
  Department of Biology, Duke University, Durham, NC, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4,0)
  Publicat en PLOS Biology, abril de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.