• 9 de maig de 2015

    Gastat i Apagat

    La bella flor de l'esquerra i la seua deslligada contrapartida a la dreta són, de fet, ovaris de mosca del vinagre; una sana i una altra amb càncer. Aquesta degradació de teixits i òrgans, una condició coneguda com a caquèxia, es veu sovint en humans amb càncer i s'associa amb unes probabilitats de supervivència disminuïdes. Físicament, els pacients amb caquèxia presenten característiques semblants a les persones amb anorèxia, però a diferència d'aquesta última, simplement menjar més no revertirà el problema. De fet, els científics tenen poca idea sobre com desfer el dany o evitar-ho en primer lloc. Tanmateix, gràcies a un model de la malaltia en mosca del vinagre, han trobat una pista important: una proteïna segregada per tumors malignes que indueix el malbaratament del teixit. A més, eliminar la proteïna dels tumors va fer que les mosques milloraren. Aquests resultats podrien estar apuntant a processos fisiològics que induixen la caquèxia en pacients amb càncer i, per tant, podrien finalment ajudar al desenvolupament de tractaments molt necessaris.

    Escrit per Ruth Williams
    Imatge del treball de David Bilder i Alejandra Figueroa-Clarevega
    University of California, Berkeley, EUA
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Developmental Cell, abril de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.