• 25 de juny de 2016

  Genet del Flux

  El teu cor batega unes cent milions de vegades al dia, bombejant sang rica en oxigen que ve dels pulmons cap al cos i enviant la sang pobra en oxigen cap als pulmons per reoxigenar-la. Durant la vida, el cor batega una mitjana de 2.500 milions de vegades. Desafortunadament, no és una bomba perfecta i els atacs al cor causen més de la quarta part de les morts en Regne Unit cada any i moltes més en el món. Esta imatge, generada amb una tècnica anomenada visualització per resonància magnètica cardíaca en quatre dimensions (MRI, sigles en anglés), captura el flux de sang oxigenada (roig) i de pobra en oxigen (blau) i revela els intricats patrons que crea aquest preat fluid al passar a través dels vasos del cor. Els investigadors han utilitzat aquesta tècnica per mostrar que la sang flueix al voltant del cor d'una manera més desordenada en persones amb insuficiència cardíaca, i ajuda a a explicar què funciona malament quan la bomba deixa de treballar.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge de Victoria Stoll, University of Oxford, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats pel fotógraf
  Imatge guanyadora del concurs British Heart Foundation's Reflections of Research" de 2015"


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.